hashimoto

Dieta Hashimoto – co jeść? Lista produktów dozwolonych i zakazanych

Dieta hashimoto

Choroba Hashimoto to zaburzenie autoimmunologiczne, które wpływa na tarczycę i jej zdolność do produkcji hormonów. Chociaż nie ma jednej uniwersalnej diety dla osób z chorobą Hashimoto, istnieją pewne wytyczne żywieniowe, które mogą pomóc w regulacji objawów tej choroby. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tym, jak możesz stworzyć zrównoważoną dietę dla osób z Hashimoto.

Lista produktów dozwolonych

Dieta dla osób z choroba Hashimoto jest bardzo zróżnicowana oraz smaczna. W zasadzie są to wytyczne dla każdej osoby, która chce się zdrowo żywić.

Owoce i warzywa

Owoce i warzywa są pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w utrzymaniu silnego układu odpornościowego. Jedzenie różnorodnych owoców i warzyw każdego dnia dostarczy Twojemu organizmowi składników odżywczych. Staraj się skupić na jedzeniu produktów organicznych, kiedy tylko jest to możliwe, aby uniknąć potencjalnego narażenia na działanie chemikaliów lub pestycydów.

Zdrowe tłuszcze

Zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, awokado, orzechy i nasiona są ważne dla utrzymania dobrego zdrowia. Pomagają one utrzymać stan zapalny w ryzach, co jest kluczowe w zarządzaniu objawami Hashimoto. Upewnij się, że dostarczasz wystarczającą ilość zdrowych tłuszczów z takich źródeł jak oliwa z oliwek, olej kokosowy, awokado, orzechy, nasiona, oliwki i tłuste ryby, takie jak łosoś lub makrela.

Białko zwierzęce

Białko zwierzęce, takie jak jaja, chude mięso, takie jak pierś z kurczaka lub indyka (bez skóry), polędwica wieprzowa, dziko łowione ryby, takie jak dorsz lub łupacz, są wspaniałymi źródłami wysokiej jakości białka, które może wspomóc Twój układ odpornościowy. Podczas zakupu warto postawić na mięso z hodowli organicznych.

Ziarna bezglutenowe

Gluten jest rodzajem białka występującym w pszenicy i innych zbożach, na które niektórzy ludzie mogą być wrażliwi lub nie ich tolerować. Jeśli masz chorobę Hashimoto, najlepiej jest całkowicie unikać glutenu, aby zmniejszyć stan zapalny w organizmie. Bezglutenowe ziarna takie jak quinoa, brązowy ryż, kasza gryczana, mąka z prosa (do pieczenia), owies (tylko bezglutenowy), mąka z amarantusa (do pieczenia) są świetną alternatywą dla produktów pszennych, jeśli potrzebujesz czegoś bezglutenowego, ale nadal chcesz opcji zbożowych w swojej diecie.

Nasiona, orzechy, masła orzechowe

Nasiona lnu i nasiona chia są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie i promować ogólny stan zdrowia. Orzechy dostarczają niezbędnych witamin i minerałów, jak również zdrowych tłuszczów i białek. Masło orzechowe z migdałów lub nerkowców to świetna przekąska w połączeniu z owocami lub bezglutenowymi krakersami!

Fasola i soczewica

Są doskonałym źródłem błonnika, który wspomaga zdrowe trawienie poprzez utrzymywanie prawidłowego ruchu w przewodzie pokarmowym. Dostarczają również dużo białka pochodzenia roślinnego, co czyni je doskonałą opcją dla wegetarian, którzy nie mogą dostarczyć wystarczającej ilości białka zwierzęcego do swojej diety z powodów etycznych lub alergii/nietolerancji/ograniczeń.

Przyprawy i zioła

Zioła i przyprawy dodają smaku potrawom, a do tego praktycznie nie zwiększają ładunku kalorycznego posiłku. Używaj takich przypraw jak bazylia, rozmaryn, papryka oraz pieprz. Staraj się komponować własne mieszanki przypraw zamiast korzystać mixów zawierających wzmacniacze smaku oraz inne zbędne – niezbyt zdrowe- dodatki.

Napoje

Woda powinna być zawsze Twoim podstawowym napojem! Niesłodzona herbata, taka jak zielona, jest również doskonałym wyborem dla tych, którzy nie lubią smaku zwykłej wody, ponieważ dostarcza ona przeciwutleniaczy! Kawa o ile jest dozwolona to powinna być ograniczona do 1 szklanki dziennie.

Produkty, który należy unikać na diecie Hashimoto

Kluczowym czynnikiem w zarządzaniu chorobą Hashimoto jest dieta. Niektóre pokarmy mogą wywołać stan zapalny i pogorszyć objawy. Oto kilka wskazówek, jakich pokarmów należy unikać, gdy mamy do czynienia z chorobą Hashimoto.

Cukry dodane i słodycze

Jedzenie zbyt dużej ilości cukru może prowadzić do przyrostu masy ciała i nasilenia stanu zapalnego, z których oba mogą nasilać objawy choroby Hashimoto. W przypadku osób cierpiących na tę chorobę, najlepiej jest ograniczyć cukry dodane w jak największym stopniu, w tym słodycze i wypieki. Zamiast tego wybieraj przekąski takie jak orzechy i nasiona lub owoce bez dodatku cukru.

Fast foody i smażone potrawy

Fast foody, takie jak hamburgery i frytki, często zawierają dużo tłuszczu i kalorii, co sprawia, że nie są idealne dla osób z chorobą Hashimoto. Dodatkowo, większość smażonych potraw zawiera tłuszcze trans, które mogą zaostrzyć stan zapalny w organizmie i prowadzić do dalszych komplikacji związanych z zaburzeniem. Zamiast tego zdecyduj się na grillowane lub pieczone wersje swoich ulubionych potraw.

Ziarna rafinowane

Ziarna rafinowane, takie jak biały chleb, biały ryż i makaron, podczas przetwarzania zostają pozbawione błonnika oraz mikroskładników, które często powodują skok poziomu cukru we krwi. Dodatkowo, te rafinowane ziarna mogą zawierać gluten, co może być problematyczne. Spróbuj zamienić te ziarna na pełnoziarniste alternatywy zamiast nich!

Wysoko przetworzona żywność i mięso

Wysoko przetworzone mięso, takie jak wędliny lub mrożone pizze, zawiera zwykle potężne dawki sody, co może prowadzić do wzdęć i zatrzymywania wody – dwóch rzeczy, których osoby z Hashimoto chcą uniknąć! Dodatkowo, ta przetworzona żywność często zawiera dodatki, takie jak konserwanty, które mogą wywołać stan zapalny u osób z tą chorobą.

Podsumowanie

Jak widać z powyższej listy istnieje wiele różnych pokarmów, które możesz włączyć do swojej diety, jeśli masz chorobę Hashimoto! Jedzenie zrównoważonej diety składającej się ze świeżych owoców i warzyw wraz ze zdrowymi białkami i tłuszczami zapewni, że Twój organizm ma wszystkie składniki odżywcze, których potrzebuje, podczas gdy nadal będziesz unikać wszelkich wyzwalaczy stanu zapalnego spowodowanych przez niektóre pokarmy!

Jeśli nie masz pewności co do tego, jakie pokarmy będą dla Ciebie najlepsze, rozważ rozmowę z dietetykiem, który specjalizuje się w zaburzeniach autoimmunologicznych – będą oni mogli udzielić Ci porad dostosowanych specjalnie do pomocy w zarządzaniu objawami i utrzymaniu optymalnego stanu zdrowia!