KONSULTACJE


1. Konsultacje odbywają się przez telefon lub Skype
Jest także możliwość spotkania osobistego w gabinecie w Warszawie.


2. Ustalenie terminu:

* mailowo: konsultacje@japonskimotyl.pl
lub
* pod numerem telefonu: 733 790 701 (od poniedziałku do piątku w godzinach 9.00-12.00)



3. Przed pierwszą konsultacją proszę:
  • dokładnie wypełnić kwestionariusz pacjenta (otrzymany ode mnie mailowo po ustaleniu terminu),
  • przez kilka dni skrupulatnie prowadzić dzienniczek żywieniowy,
  • wykonać podstawowe badania (nie wszystkie są obowiązkowe, absolutne minimum to morfologia, TSH, fT3 i fT4):
                                     - morfologię z rozmazem
                                     - panel tarczycowy: TSH, fT3, fT4, aTPO, aTG
                                     - witaminy i minerały: żelazo, ferrytyna, wit. D, wit. B12, kwas foliowy
                                     - poziom cukru: glukoza i insulina na czczo
                                     - lipidogram: cholesterol całkowity, LDL, HDL, trójglicerydy
                                     - próby wątrobowe: AST, ALT, GGTP, bilirubina
  • skompletować istotne wyniki badań z ostatniego roku (wraz z normami laboratoryjnymi) oraz wszystkie USG tarczycy, 
  • zapłacić za konsultację (cennik i dane do przelewu na dole strony),
  • najpóźniej 2 dni przed umówionym terminem konsultacji - wysłać kopie zebranych dokumentów wraz z potwierdzeniem przelewu na adres: konsultacje@japonskimotyl.pl


4. Pierwsza konsultacja to długa (zwykle 1.5h) rozmowa o historii medycznej i obecnej sytuacji zdrowotnej pacjenta, o stylu życia, emocjach i preferencjach żywieniowych, to ocena przesłanych wyników badań, moje obserwacje dotyczące ewentualnych niedoborów i dalszej diagnostyki, to podstawowe założenia dietetyczne oraz plan zmian, które będziemy wprowadzać.


5. Po konsultacji - w ciągu 3-4 dni roboczych wysyłam na podany adres mailowy indywidualne zalecenia dotyczące diety, dodatkowych badań i suplementacji.


6. Kolejna konsultacja to godzinne spotkanie, podczas którego analizujemy dodatkowe wyniki badań, samopoczucie, postępy w realizacji zaleconej diety, bariery emocjonalne w drodze ku lepszemu samopoczuciu, oceniamy dzienniczek żywieniowy oraz wytyczamy nowe cele.


7. Istnieje możliwość zarezerwowania  tzw. "krótkiej" konsultacji kontrolnej, która trwa pół godziny i jest opcją optymalną, gdy konsultacje odbywają się nie rzadziej niż raz w miesiącu. 


8. Za dodatkową opłatą można zamówić indywidualnie skomponowany jadłospis z przepisami, który pomoże w wypracowaniu nowych nawyków żywieniowych.


9.  Dla osób pełnych watpliwości odnośnie realizacji zaleceń, potrzebujących regularnego wsparcia, motywacji lub wskazówek dobrym rozwiązaniem będzie miesięczna opieka mailowa.


10. Uwaga: nieodesłanie kwestionariusza lub potwierdzenia przelewu do 2 dni przed terminem konsultacji jest równoznaczne z rezygnacją - rezerwacja przepada.

Cennik:
  • pierwsza konsultacja (ok. 60-90 min) - 180 zł
  • kolejna konsultacja (ok. 60 min) - 130 zł
  • "krótka" konsultacja kontrolna (ok. 30 min) - 65 zł
  • miesięczna opieka mailowa (10 maili) - 200 zł
  • jadłospis z przepisami na 7 dni - 200 zł

  • Pakiet 'Tańsze spotkania' (kolejna konsultacja 60 min + trzy konsultacje "krótkie") - 260 zł
  • Pakiet 'Tańsze pytania' (kolejna konsultacja 60 min + miesięczna opieka mailowa) - 264 zł

Konsultacje są płatne z góry.


Dane do przelewu:


Japoński Motyl Dietoterapia Sylwia Michalczewska


Numer konta: 84 1050 1025 1000 0092 4856 7852


Tytułem:
Imię i nazwisko pacjenta





Robiąc zakupy na stronie iherb.com, możesz oszczędzić 5% używając kodu zniżkowego: CDK273

32 komentarze:

  1. Czy mogłaby Pani polecić jakiegoś dobrego endokrynologa (diagnoza w kierunku Hashimoto)?
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolina, nie wiem, czy jestes na FB, ale jesli tak to zapraszam do naszej grupy wsparcia dla kobiet, w ktorej wymieniamy sie dobrymi lekarzami w roznych miejscowosciach... Efekt Motyla Hashimoto https://www.facebook.com/groups/japonskimotyl/

      Usuń
  2. Czy badanie TSH, FT3 i FT4 wystarczą na sam początek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Plus przeciwciala: aTPO, aTG, TRAb. Dobrze tez dorzucic USG tarczycy (u czesci pacjentow miano przeciwcial nie jest podwyzszone, wtedy USG rozwiewa watpliwosci)

      Usuń
    2. Dziekuje. Udało mi się zrobić na razie bez TRab. Moje wyniki: TSH : 1,850 ulU/ml, FT3: 3,70 pmol/l, FT4: 1,31 ng/dl TGAb 16,06 IU/ml, TPO 13,88 IU/ml. Dzis pojade jeszcze zrobic USG, czy uważa pani,że wyniki są niepokojące?

      Usuń
    3. Maria, prosze podaj normy, bo to istotne przy kazdym wyniku.

      Usuń
    4. TSH 0,270-4,200
      FT3 3,10-6,80
      FT4 0,93-1,70
      TGAb do 115,0
      TPO do 34

      Usuń
    5. Maria, rozumiem, ze skoro poczatek, to lekow jeszcze nie bierzesz... TSH jest w porzadku, przeciwciala nie wskazuja na Hashimoto (UWAGA, wielu pacjentow nie ma podniesionego miana przeciwcial, dlatego zrobilabym jeszcze USG tarczycy). Natomiast masz za malo T3 i przy takim wyniku mozesz miec pierwsze objawy niedoczynnosci - sennosc, zmeczenie, tycie itd. Wyniki nie sa zle, nie ma powodu do niepokoju, wszystko zalezy od tego, jak sie czujesz...

      Usuń
    6. Nie biore leków, USG wykazało guzek na lewym placie, wymiary 1cm3, ale z tego co rozumiem z opisu tarczyca jest cala. Skłonnosci do zmeczenia i bole glowy znacznie sie zmniejszyly po zmianie diety. Bardzo dziekuje za odpowiedz, skoro wyglada to na poaczatki to moge jeszcze sporo naprawic :)

      Usuń
  3. Witam,choruje na Hashi 5 lat ,poniewaz mieszkam w Wielkiej Brytanii nie badał mine żaden endokrynolog bo nie ma takiej potrzeby...Tsh waha sie od 2.5 do 3.80 czyli według tutejszej opieki Idealnie - czemu sie za tem źle czuje? Staram sie nie stosować mlecznych i glutenowych rzeczy badałam wit.d miesiąc temu w Polsce to było 30 wiec nie najgorzej . A jednak stany depresyjne non stop trzęsące sie ręce barki i głowa non stop (słyszę ze to normalne przy swojej chorobie) może i tak ale jeżeli mogę sobie jakoś pomoc to bardzo bym chciała.Wszystkie fajne szkolenia o autoagresji i warsztaty są w Polsce ,chciałam zapytać Czy nie wie Pani czy prowadzone są jakieś zajęcia dla takich osób jak ja które ze względu na odległość nie mogą uczestniczyć fizycznie ale bardzo by chciały wysłuchać programu oczywiście za opłata jak normalny uczestnik.Bardzo będę wdzięczna za informacje.Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania, polecam Ci bardzo fajne webinary Iwony Wierzbickiej Ajwen - mozna wykupic do nich dostep online: http://www.ajwen.tv/filmy/webinaria
      Szczegolnie polecam Hashimoto, Choroby autoimmunologiczne, Protokol itd.- to bardzo dobre zrodlo informacji
      Pozdrawiam, Sylwia

      Usuń
  4. Dziękuje bardzo, superowe źródło informacji.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam,
    6 miesięcy temu miałam operacje tarczycy ze względu na duży nadczynny guz uciskający tchawicę, wówczas mój poziom TSH wynosił 0.035. Wyniki biopsji wykazały chorobę hashimoto. Lekarze w ogóle jej nie podejrzewali, usunięto mi tylko jeden płat tarczycy. Obecnie jestem na eutyroksie 75. TSH na chwile obecna wynosi 2,7, przy czym miesiąc po operacji wynosił 5,3. Dawka leku była systematycznie zwiększana, nim doprowadziłam TSH do normy. Przeciwciała anty TPO mam niskie 35. Ostatnio poszłam do nowego lekarza który stwierdził, że nie mam hashi bo przeciwciała mam bardzo niskie poza tym lekarz ten zaproponował mi systematycznie zmniejszanie dawki eutyroksu by zmusić zdrowy płat do samodzielnej pracy. Co mam o tym mysleć? Lekarz twierdzi że nie mogę faszerować się lekami posiadając zdrowy płat, bo doprowadzę do jego zaniku (kiedy łopatologicznie mówiąc "nie będzie czuł się potrzebny") ponadto stwierdził,że jestem dziwnym przypadkiem medycznym.Pani Sylwiu co Pani o tym wszystkim myśli? Proszę o opinię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyna, trudno mi cokolwiek powiedziec... wazne jak wyglada USG, wartosci calej trojki, nie tylko TSH... Skoro biopsja pokazala Hashimoto, to wydaje mi sie ze to jednak jest Hashimoto. Nie wiem, jak pracuje Twoj jeden plat, byc moze rzeczywiscie dalby rade, ale skoro na E75 masz TSH 2,7... smiem watpic. Moze pomysl o dodatkowej konsultacji w innym gabinecie? Pozdrawiam, S.

      Usuń
  6. Witam serdecznie,
    piszę z pytaniem odnośnie sytuacji męża. Ma stwierdzone Hashimoto, tarczyca już ok. 12 cm, bierze 150 Eythyroxu. Od pażdziernika eksperymentuje z odstawienie glutenu, teraz nabiał i coraz więcej produktów odstawia. Skutków na razie nie widać. Dlaczego piszę? Otóż w tej chwili podwyższone jest u niego nieznacznie miano anty-Tg. A jak czytamy w wielu miejscach-i w Pani przypadku także-osoby które polecają dietę mają podwyższone anty-TPO. Czy umie Pani coś więcej powiedzieć o takiej sytuacji? Będę bardzo wdzięczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dosc indywidualna sprawa. Sa osoby z dominacja przeciwcial aTPO, sa takie u ktorych wystepuja tylko aTG, lub takie ktore nie maja zadnych z tych dwoch przeciwcial... Moze byc tez tak, ze z czasem (a maz choruje juz dosc dlugo) miano przeciwcial aTPO maleje. Trudno na tej podstawie wyciagac jakiekolwiek wnioski. Znanych jest 18 przeciwcial, my badamy zwykle 2-3 z nich.

      Usuń
  7. Witam. Mam 31 lat. Przy rutynowych badaniach tsh wyszlo minimalnie ponad norme. Lekarz zalecil suplementacje cynkiem, selenem, magnezem i żelazem oraz wit.D.
    Dostalem tez tabletki na uspokojenie bo jestem czlowiekiem bardzo zestresowanym glownie pracą ktora doprowadza mnie do nerwicy i bezsennosci. Dwa dni temu zrobilem badanie i TSH wskoczylo na 6,4. Jestem w szoku bo poprawilem swoja jakosc snu, wiecej odpoczywam, suplementuje sie witaminami. Jestem takze czynnym sportowcem. Czy to możliwe ze w ciagu 3 tygoni poziom TSH wskoczyl tak wysoko??? Dodam ze przed badanie wziolem tabletke na uspokojenie (hydroxyzyna). Jestem zalamany, niemam zamiaru lykac hormonów do konca zycia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzień dobry.
    Chciałbym się dowiedzieć czy w dalszym ciągu Pani wyniki tarczycy są w granicach normy i czy nadal stosuję się Pani do "SWOJEGO sposobu na SWOJE Hashi". Pytam ponieważ ostatnia informacja o Pani na blogu jest z posta z 14 października 2015 roku. Chciałbym się dowiedzieć czy od tego czasu coś się zmieniło? czy dobrze się Pani czuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry wieczor, Hans:) Wyniki sa nadal bardzo dobre, czuje sie swietnie. Moj sposob na hashi ulega dalszej modyfikacji, od ponad miesiaca pije plyn lugola, dieta zostala rozszerzona, ale wciaz jestem bezglutenowa i beznabialowa. Rzeczywiscie kompletnie zaniedbalam blog, ale sporo sie dzieje na facebookowej stronie Japonski Motyl Hashimoto. Niestety nie znajduje ostatnio wystarczajaco wolnego czasu, by pisac tutaj:( Mam nadzieje ze to sie wkrotce zmieni. Pozdrawiam serdecznie, Sylwia

      Usuń
  9. Witam,
    czytam i czytam i głupieję... I tak od poniedziałku. Już mam pełną głowę. Zbliżam się do 40.. Mam złe samopoczucie od ok. roku. Na tyle mi niefajnie, że aż trudno opisać :). Ciągłe zmęczenie, mrowienie rąk szczególnie w nocy, obrzęk nóg, twarzy i ogólnie uczucie ciężkości... Od zeszłego roku przytyłam z 15 kg. Męczące, dziwne pokasływanie i w ostatnich dniach uczucie ucisku ("kluchy") w szyi dało mi do myślenia i zrobiłam "na własną rękę" stężenie hormonów tarczycy, przeciwciała i usg. Wizytę u endokrynologa mam za 6 dni. Poniżej zamieszczam wyniki. Proszę jeżeli możesz, zerknij swoim okiem, jak to widzisz:

    TSH: 8,050 uIU/mL (0,270 — 4,200)
    FT3: 2,74 pg/ml (2,00 — 4,40)
    FT4: 1,15 ng/dl (0,93 — 1,70)
    P/c przeciw peroksydazie tarczycowej(ATPO): 7,2 IU/ml (< 34,0)
    P/c antytyreoglobulinowe (ATG): 167,70 IU/ml (< 115,00)

    USG: "Tarczyca w całości o niejednorodnie obniżonej echogeniczności i nieco wzmożonym przepływie doppler - zapalenie podostre?, wczesne przewlekłe?. Zmian guzkowych nie wykazano. Wskazana konsultacja endokrynologiczna. Prawy płat: 21x22x35mm; lewy płat: 15x19x34mmObusronnie przy dolnych biegunach płatów pojedyncze, miernie powiększone węzły chłonne o obrazie odczynowym."

    Widzę, że TSH i ATG nie są w normie, że USG wskazuje na zapalenie tarczycy i że pewnie niedoczynność.. Tylko dlaczego stężenie hormonów mieści się w przedziale, przy niewłaściwie pracującej tarczycy? Czy takie wyniki mogą wskazywać na chorobę Hashimoto? Będę Ci bardzo wdzięczna za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz niedoczynnosc. TSH 8 to sporo za duzo. U kobiety w Twoim wieku powinno wynosic max. 2,5-3. Wolne hormony, chociaz w normie, tez juz za niskie (fT3 i fT4 powinny byc blizej gornej granicy normy - optymalnie: fT4 min. 50% normy, fT3 min. 60-70% normy). Przeciwciala oraz obraz USG pokazuja ze zrodlem niedoczynnosci jest najprawdopodobniej zapalenie o podlozu autoimmunizacyjnym. Tarczyca o objetosci 12,93 ml, wiec nie najgorzej. Mysle ze to jest Hashimoto. Lekarz z pewnoscia przepisze Ci hormony.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Życzę wszystkiego dobrego i pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  10. Hallo Sylwia, od 8 lat mam problemy ze zdrowiem. Podpowiem ,ze mieszkam w Belgii. Zmieniam lekarza za lekarzem,poniewaz truja mnie srodkami na depresje, krorych mam juz serdecznie dosc.
    zaczalem w koncu czytac i szukac po internecie co mi moze byc. test internetowy wykryl ze mam problem z tarczyca,wiec kazalem zrobic lekarzowi badanie tarczycy T3i T4.
    oto rezultaty
    T4 1,42 ml.U/L
    T3 16,7 pmol/L
    co o nich sadzisz?
    pozdrawiam
    Tommy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tommy, sprawdz dobrze, co tak naprawde zrobiles: T3 czy fT3 (czyli free T3), bo to jest roznica. Musisz mi tez podac wyniki z normami, bo kazde laboratorium ma inne. Zawsze powinnismy robic cala trojke tarczycowa z jednego pobrania: TSH, fT3 i fT4. Bo ten zestaw parametrow powie nam najlepiej jak pracuje tarczyca. Sprawdz sobie tez poziom witaminy D3. Przy zlym nastroju podniesienie jej poziomu jest rowniez bardzo wazne. Sylwia

      Usuń
  11. Hallo Sylwia.Ja jestem po usunieciu hormonu tarczycy i jestem na euthyroxie.minelo juz sporo lat i wszystko do tej pory bylo dobrze.Badania na poziom hormonow robilam 2x do roku .Przy poziomie 0,20-0,50 bylo wszystko bardzo dobrze.Bralam 100 Euthyroxu.Teraz wynik z marca jest 1,47 TSH .Jestem w kraju gdzie jest bardzo goraco.od dluzszego czsu wypadaja mi wlosy,robi mi sie slabo,spie do oporu,poprostu nie mam sily a szczegolnie dopoludnia.Teraz dolaczyl bol piet,nie stop a samych piet.nie moge chodzic a piety mam wrazenie ,ze pala zywy ogien.Po rozmowie z moim lekarzem uslyszalam,ze jest dobrze moge ewentualnie zwiekszyc dawke hormonu o 0,25 mg.Czy moge poprosic o jakas rade?Pozdrawiam Danka ewent poczta latynos0@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danka, samo TSH niewiele nam mowi. Zreszta TSH masz nadal dobre, co nie znaczy ze wszystko jest ok. Moim zdaniem powinnas zbadac hormony tarczycy tj. ft3 i ft4, a nie w ciemno zwiekszac dawke. Tzn mozesz ja teraz zwiekszyc o 25 ale, po miesiacu powinnas obowiazkowo zrobic cala trojke: TSH, fT3 i fT4. Pozdrawiam, Sylwia

      Usuń
  12. Super blog. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam. Mam Hashimoto (podwyższone przeciwciała, hormony tarczycy w normie). Od kilkunastu miesięcy wypadają mi włosy. Po suplementacji żelaza (na receptę) mam poziom ferrytyny w dolnej granicy normy (poniżej 30). Ale przy takich wynikach(morfologia w normie, poziom żelaza w normie)lekarze nie uważają, że w poziom żelaza jest powodem wypadania włosów. Czy ktoś może zna namiary na lekarza, który uważa że poziom ferrytyny powinien być wyższy niż dolna granica normy? Będę wdzięczna za pomoc.

    OdpowiedzUsuń
  14. W poprzednim komentarzu - dotyczącym namiarów na lekarza i poziomu ferrytyny zapomniałam dopisać, że poszukuję lekarza z Trójmiasta.

    OdpowiedzUsuń
  15. czytam Pani bloga na FB od kilku miesięcy :) Kilka dni temu dowiedzialam się, że w dużej mierze za choroby tarczycy odpowiada zagrzybienie organizmu Candida albicans. Objawy niedoczynności tarczycy i "zatrucia" organizmu candida są takie same! Neurotoksyna grzybicza o budowie zbliżonej do hormonu przysadki mózgowej TSH może z łatwością rozlegulować cały układ hormonalny.

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam. Czy mogłaby Pani pomóc mi w interpretacji wyników? Nie jestem pewna czy powinnam iść do endokrynologa. Moje wyniki są takie:
    TSH- 1,170 mikrolu/ml (0,465-4,680)
    FT3- 3,85 pg/ml (2,77-5,27) 43,2%
    FT4- 0,97 ng/dl (0,78-2,19) 13,48%
    Od jakiegoś czasu strasznie wypadają mi włosy, mam szorstką skórę. Stałam się zmęczona, nie mogę się na niczym skupić. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. witam.moje wyniki (nie jestem w ciąży):
    FT3 (S) [O55]= 4.75 pmol/l normy: 3,12-6,67
    FT4 (S) [O69]= 15.52 pmol/l norma: 12.0-22.0
    TSH (S)[L69] = 3.39 miU/l norma: 0.27 - 4.2
    AntyTG (S) [O18]= 13.95 IU/ml norma: <115
    Anty-TPO (S)[O09] = 8.4 IU/ml norma: <34

    czy to może świadczyć o niedoczynności? w ciąży miałam niedoczynność (2015r urodziłam) i brałam Letroź najmniejszą dawkę, potem wyniki wg lekarza były ok i kazał odstawić leki, ale ostatnio coś źle się czuję. Kasia

    OdpowiedzUsuń

Spostrzeżenia, uwagi, sugestie? Zapraszam do rozmowy.