ABC HASHIMOTO

Strona w ciągłej rozbudowie :)


Zapalenie tarczycy typu Hashimoto

Nazwa


Dr Hakaru Hashimoto (1881- 1934) - japoński anatomopatolog i chirurg, który jako pierwszy zdiagnozował i opisał autoimmunologiczne zapalenie tarczycy w 1912 r.




Choroba autoimmunizacyjna (autoimmunologiczna) - choroba powstająca na skutek błędnej odpowiedzi odpornościowej układu immunologicznego organizmu, który niszczy własne komórki i tkanki, rozpoznając je jako obce.
W tym przypadku system odpornościowy atakuje własną tarczycę.

Hashimoto a niedoczynność tarczycy


Niedoczynność tarczycy jest tylko objawem choroby i może się pojawić także w przebiegu innych schorzeń tarczycy. Nie zawsze musi towarzyszyć Hashimoto. 
Hashimoto jest schorzeniem, które wpływa na cały organizm i charakteryzuje się zbyt małą produkcją hormonów tarczycy, ale na początku tej choroby może wystąpić krótko trwająca faza nadczynności tarczycy oraz powtarzające się później naprzemienne okresy nadczynności i niedoczynności.



Występowanie


Zapalenie tarczycy typu Hashimoto to najczęściej występująca choroba autoimmunologiczna, na którą zapada ok. 4-12% populacji (w zależności od badania), częściej kobiety niż mężczyźni.

Więcej na ten temat: 

Diagnostyka


1. Obraz kliniczny - informacje dotyczące objawów, samopoczucia pacjenta, badanie podmiotowe, palpacyjne i obserwacje poczynione przez lekarza

2. Badania laboratoryjne:
- tyreotropina - TSH
- wolna trójjodotyronina - FT3
- wolna tyroksyna - FT4
- przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycowej - a-TPO (anty-TPO)
- przeciwciała przeciwtarczycowe anty-TG





To, że nasze wyniki mieszczą się w tzw. "normie" podanej na wydruku z laboratorium, nie oznacza, że są one prawidłowe, idealne akurat dla nas i że musimy się przy nich dobrze, "normalnie" czuć.
Każdy jest inny i każdy ma prawo funkcjonować inaczej przy określonym poziomie hormonów, ale obecnie przyjmuje się za "optymalne i pożądane" następujące wyniki:


- TSH - zwykle poniżej 2.0, najlepiej w przedziale 0.5-1.5, chociaż oczywiście są pacjenci, dla których nawet to jest zbyt dużo,
- fT4 - najlepiej w górnej połowie normy,
- fT3 - górna połowa normy, ale im bliżej samej górnej granicy, tym lepiej, czyli dążymy do wyniku w górnej ćwiartce,
- przeciwciała a-TPO - zgodnie z podanymi normami,
- witamina D - powyżej 50 (najlepiej koło 60-70),
- ferrytyna - zdecydowanie powyżej 60 (jeśli tracimy włosy to powyżej 80, niektórzy mówią, że pacjenci z chorą tarczycą powinni dążyć do 90-100, więc jest o co walczyć:))


Pamiętajmy, że te przedziały to tylko orientacyjne, ogólne wytyczne. Wyniki przy, których WY czujecie się najlepiej, mogą się od nich różnić i nie ma w tym nic nadzwyczajnego.
Dla tych, którzy wolą przedziały procentowe:
- fT4 powinno być na poziomie >50% normy
- fT3 powinno być na poziomie na poziomie >60-70% normy (i znowu jeden nie będzie miał objawów przy 50%, inny będzie ledwo powłóczył nogami przy wyniku 80%)

Załączam kalkulator, który pomoże Wam przeliczyć wyniki na wartości procentowe: http://www.chorobytarczycy.eu/kalkulator


3. USG


Więcej na ten temat:  


Objawy (Hashi i niedoczynności)




  1. Osłabienie, zmęczenie, wyczerpanie fizyczne, uczucie podobne jak przy grypie.
  2. Przybieranie na wadze, tycie.
  3. Obniżenie sprawności fizycznej.
  4. Nocne poty.
  5. Przyspieszony puls.
  6. Krótki oddech.
  7. Bóle w klatce piersiowej.
  8. Bezsenność.
  9. Anemia.
  10. Spadek sprawności intelektualnej, zaburzenia pamięci i koncentracji uwagi.
  11. Spowolniona mowa.
  12. Depresja, ataki paniki, lęki.
  13. Zmienność nastroju, rozdrażnienie.
  14. Poranne bóle głowy. 
  15. Zawroty głowy.
  16. Zaburzenia widzenia, problemy z akomodacją oka, zamazany obraz.
  17. Suchość błon śluzowych, zespół suchego oka.
  18. Upośledzenie słuchu, szumy w uszach.
  19. Suchość i szorstkość skóry (zwłaszcza na łokciach i kolanach).
  20. Obrzęki, opuchlizna twarzy, oczu, rąk, nóg lub brzucha.
  21. Trudno gojące się rany.
  22. Łuszcząca się i swędząca skóra głowy.
  23. Słabe, suche paznokcie.
  24. Suche, łamliwe, trudne do ułożenia włosy.
  25. Wypadanie włosów.
  26. Przerzedzenie zewnętrznej części brwi.
  27. Nocne mrowienie oraz drętwienie dłoni i przedramion (zespół cieśni nadgarstka).
  28. Bóle stawów, kości.
  29. Bóle mięśni.
  30. Uczucie "jakby kluska stanęła w gardle".
  31. Chrypka.
  32. Zmiany skórne (pokrzywka, czyraki, trądzik różowaty, egzema, zaburzenia pigmentacji, plamy wątrobowe).
  33. Podwyższone próby wątrobowe.
  34. Niska temperatura ciała, marznięcie, wrażliwość na zimno.
  35. Palpitacje serca, bradykardia (zwolnienie akcji serca).
  36. Brak odporności, podatność na zakażenia (bakteryjne, wirusowe, grzybicze).
  37. Niestrawność, nudności i inne dolegliwości jelitowo-żołądkowe.
  38. Zaparcia, wzdęcia.
  39. Zaburzenia cyklu miesiączkowego, trudności z zajściem w ciążę.
  40. Obniżenie popędu seksualnego.
  41. Drgawki.
  42. Refluks.
  43. Krwawiące dziąsła.
  44. Rozrost candidy.
  45. Suche, popękane pięty.
  46. Cienie pod oczami.
  47. Problemy z czytaniem przez dłuższy czas.
  48. Wczesne siwienie włosów.
  49. Nadmiar woskowiny usznej.
  50. Odwodnienie, suchość w ustach.
  51. Powtarzający się obrzęk węzłów chłonnych szyi.
  52. Kamienie żółciowe.
  53. Nieświeży oddech.
  54. Podniesione ciśnienie krwi.
  55. Skurcze mięśni.
  56. Drętwienie kończyn.


Hashimoto a problemy psychiczne



Leczenie


Pytania, które powinieneś sobie zadać, gdy Twoje wyniki badań są"normalne", a Ty wciąż czujesz się źle:

1. Czy Twoje TSH jest mniejsze niż 2.0?
2. Czy Twoje FT4 jest w górnej połowie laboratoryjnej normy (~ 1,3 - 2,8 ng/dL)?
3. Czy Twoje FT3 jest w górnej połowie laboratoryjnej normy (~ 3,2 - 4,2 pg/mL)?
4. Czy masz podniesione przeciwciała a-TPO?
5. Czy nie masz za mało witaminy D?
6. Czy Twoja ferrytyna nie jest zbyt niska?
7. Czy nie popijasz swoich leków na tarczycę kawą lub nie przyjmujesz ich w towarzystwie suplementów zawierających żelazo i wapń?
8. Czy zastanawiałeś się nad zmianą producenta swojego leku z lewotyroksyną (np. Euthyrox na Letrox - ten drugi bez laktozy)?
9. Czy zastanawiałeś się nad zmianą leku, na taki, który będzie dostarczał Ci także T3 (np. Novothyral)? 
10. Czy jesteś na diecie bezglutenowej?
11. Czy unikasz soi i innych pokarmów wolotwórczych, np. surowych warzyw kapustowatych?


Ad. 6. Ferrytyna
Ferrytyna - to białko obecne we wszystkich komórkach organizmu, które magazynuje zapasy żelaza, utrzymując je w dostępnej i nieszkodliwej formie.
Ferrytyna jest potrzebna do transportu hormonu T3 do jąder komórek i w ogóle do odpowiedniego wykorzystania T3:) I to właśnie poziom ferrytyny powinny badać wszystkie osoby z chorobą Hashimoto i generalnie każdy, kto skarży się na nadmierną utratę włosów. Jest ona bowiem znacznie lepszym wskaźnikiem tego, ile żelaza tak naprawdę zmagazynowało i może zużyć nasze ciało. 
"Ferrytynowa utrata włosów" to zwiększone wypadanie podczas mycia, czesania i ogólne przerzedzenie, bez jakiegoś specjalnego umiejscowienia lub prześwitujących plam. Człowiek po prostu czuje, że jego włosy stały się słabsze, cieńsze i całościowo jest ich mniej.
Winowajcami niedoborów żelaza/ferrytyny mogą być: dieta uboga w pokarmy z wysoką zawartością Fe, zbyt mała ilość kwasu solnego, ciąża (kiedy zapotrzebowanie na żelazo jest znacznie większe) i obfite miesiączki (podczas każdej miesiączki, kobieta traci około 10-15mg żelaza, ciąża zaś powoduje utratę nawet 600-1000mg). 
Żelazo jest przyswajane głównie w górnym odcinku jelita cienkiego (dwunastnica). Z różnych powodów (uszkodzenie bądź wadliwe działanie kosmków jelitowych, uszkodzona śluzówka, niedostatek dobrych bakterii jelitowych) możemy miec zaburzenia wchłaniania z przewodu pokarmowego i wtedy żelazo po prostu nie dostaje się do naszego krwiobiegu. 
Przyswojenie żelaza wymaga obecności kwasu, dlatego osoby przyjmujące leki zobojętniające sok żołądkowy lub uzupełniające wapń mogą mieć zmniejszona absorpcję żelaza i również powinny mieć kontrolowany poziom ferrytyny.
Na poziom żelaza mają również wpływ niektóre składniki naszego pożywienia. Na przykład taniny zawarte w herbacie i kawie, białko jaj lub fityniany obecne w orzechach, roślinach strączkowychi ziarnach, mogą hamować przyswajanie tego ważnego mikroelementu. Dlatego należałoby zachować co najmniej godzinny odstęp między ich przyjmowaniem a spożyciem pokarmów bogatych w żelazo. 
Norma ferrytyny jest inna dla mężczyzn i kobiet, wartości prawidłowe to odpowiednio:
- dla mężczyzn - 12-300 ng/ml
- dla kobiet - 12-150 ng/ml.
Niektórzy badacze utrzymują, że aby powstrzymać wypadanie włosów ferrytyna powinna być na poziomie co najmniej 40 ng/ml, żeby zaś włosy zaczęły odrastać powinna osiągnąć poziom przynajmniej 70 ng/ml. 
Dla osób chorych na tarczycę optymalny poziom ferrytyny to 90-110 ng/ml.
Żelazo występuje w pożywieniu w formie hemowej lub niehemowej. 
Wersja hemowa, pochodząca głównie z produktów zwierzęcych, jest znacznie lepiej absorbowana. Najwięcej żelaza znajdziemy w organach zwierzęcych (podrobach), np. wątrobie, nerkach. Nieco mniej w wołowinie, mięsie indyka, kurczaka i sardynkach (przepraszam wszystkich wegetarian). Niehemowa wersja, znacznie gorzej przyswajalna, występuje w orzechach, fasoli lub szpinaku.
Aby przywrócić właściwy poziom żelaza i ferrytyny, można spożywać wątróbkę - dwa razy w tygodniu lub wołowinę - nawet kilka razy w tygodniu. Warto przyjmować wtedy witaminę C (w tabletkach lub w formie naturalnej), która zwiększa absorpcję żelaza. Świetną kombinacją będzie porcja bogatego w Fe mięsa i gotowanych brokułów. 
Wskazane jest także wspieranie kwaśnego środowiska żołądka enzymami trawiennymi (betainą i pepsyną). 
Jeśli zdecydujecie się przyjmować gotowe preparaty uzupełniające niedobory żelaza (najlepiej pod kontrolą lekarza) pamiętajcie o ostrożności, ponieważ może dojść do przedawkowania, które w przypadku Fe bywa bardzo niebezpieczne. Większość suplementów zawiera postać niehemową, czyli tę, która nie jest łatwo przyswajana. Poza tym, część osób przyjmujących preparaty żelaza skarży się na bóle brzucha i zaparcia - dobrze jest wspierać się wtedy probiotykami.


Więcej na ten temat:  





cdn.

11 komentarzy:

  1. Hmmm,bardzo ciekawy artykół. Mi lekarze mówią, że mam dobre wyniki, ale czuję się kiepsko już kilka lat. Mam tocznia układowego, leczonego tabletkami antymalarycznymi. Immunolog twierdzi, że już wszystko jest ok, ale moim zdaniem tak nie jest. Włosy lecą mi jakby nie miały cebulek. Pojawiają się wypryski na twarzy, włosach, w uszach, nosie.. Jestem ciągle zmęczona i nie jestem w stanie zapamiętać prostych rzeczy. Wcześniej miałam matematyczny umysł, teraz nie potrafię policzyć prostych rzeczy w pamięci. Czytam książkę, kilka razy to samo zdanie, a mam wrażenie, że nie rozumiem co czytam. 2,5 roku robię wszystko, by stracić choćby pół grama, ale na marne mój trud. Libido równe zeru. Temperatura ciała 33-34 stopnie C. Wyniki niby mieszczą się w granicach normy, a lekarze nie widzą problemu, że czuję się jak staruszka. Szukam dobrego endokrynologa, z otwartym umysłem z okolic Opole-Katowice-Sosnowiec. Mieszkam w Antwerpii, ale lekarze tutaj to porażka. Może ktoś może pomóc z jakimiś namiarami, tak jak wyżej wspominałam Opolszczyzna-Śląśk!!!. Moje ostatnie wyniki: tsh - 1.130, FT3 - 2.77, FT4 - 1.12, Ferryna - 43.36, C-3c składowa dop. - 0.8, C4 składowa dop. - 0.1, Mutacja geny MTHFR C677T - wynik dodatni, przeciwciała przeciwjądrowe Ana - 640. Miłego dnia, pozdrawiam. S.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/odchudzajace/dieta-dabrowskiej-zasady-efekty-diety-warzywno-owocowej-dr-dabrowskiej_41939.html
      Znajdż i wysłuchaj 2 wykłady dr Dąbrowskiej a być może pomożesz sobie sama.Poczytaj niedobory boru,magnezu WitC,D.W "akademii witalności"można też wiele znależć.Powodzenia!

      Usuń
    2. Polecam Teresę Żak z Wrocławia. Indywidualne podejście do pajenta i spokojna analiza samopoczucia i wyników. Zaleca tez stosowanie diety. Ja po wizycie u nie czuje sie lspiej. Dlugie termiy wizyt ale na stronie znany lekarz czasami jakis termin sie zwalnia. Spróbuj.

      Usuń
  2. zgłoś się do dziewczyn z medfood.pl w Bydgoszczy! Byłam u nich na szkoleniu i są rewelacyjne- dietą można wszytsko wyleczyć

    OdpowiedzUsuń
  3. Zmiana jedzenia i odpowiednie dostosowanie suplementów u mnie zdziałały cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dieta, dieta, dieta - gluten i nabiał zakazane (można jeść masło, jaja, śmietanę - jeśli nie szkodzą, trzeba przetestować) i stosować dietę o niskim IG, bo nam bardzo szkodzi cukier, każdy, nawet owocowy! Przestać jeść cytrusy, a potem zadbać o dziurawe jelita (candida) i dobrą florę; jeść kiszonki. Powinno być lepiej

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam
    Kilka lat temu na stronie fundacji Westona Price'a pojawił się artykuł "The Great Iodine Debate" w linku poniżej jest już po polsku, jeśli ktoś jest zainteresowany.

    "Mimo, że doktor Weston Price znalazł zdrowe populacje, które spożywały stosunkowo mało jodu, to badania wykazują, że współcześnie większość ludzi najlepiej radzi sobie przy górnej granicy skali, przyjmując około 1000 mcg na dzień. Często zapomina się o tym, że wiele czynników we współczesnej diecie wpływa negatywnie na pracę tarczycy i zwiększa nasze zapotrzebowanie na jod – nie tylko ekspozycja na halogeny takie jak fluor, chlor i brom, ale także niedobory w witaminie A, B6, selenie i magnezie. Zmniejszona ekspozycja na halogeny i obfite zażywanie tych kluczowych składników zmniejsza nasze zapotrzebowanie na jod.
    W latach 70. badacze brali pod uwagę kwas linolowy omega-6 jako lekarstwo na nadczynność tarczycy.
    Jod na skórę jest świetnym lekarstwem na zmiany przednowotworowe, pieprzyki, keloidy i inne problemy skórne. Wg doktora Davida Derry,
    „…skłonność jodu do wywoływania naturalnej śmierci komórek (apoptoza) czyni go efektywnym przeciwko zmiano przednowotworowym, a prawdopodobnie także wielu nowotworowym. Dany obszar wymieniany jest na zdrową skórę.”
    Jod może być pomocny również w leczeniu innych rodzajów raka, ponieważ indukuje apoptozę – zaprogramowaną śmierć komórek. Apoptoza jest kluczowa dla wzrostu i rozwoju (palce u dłoni płodu kształtują się właśnie przez apoptozę tkanki pomiędzy nimi), a także dla niszczenia komórek, które stanowią zagrożenie dla integralności organizmu, jak komórki rakowe czy komórki zainfekowane wirusami. W pewnym eksperymencie, ludzkie komórki raka płuc, które połączono z genami stymulującymi wychwytywanie i zużycie jodu, przeszły apoptozę i zmniejszyły się gdy dodano jod – tak w przypadku in vitro (poza ciałem) jak i w przypadku wszczepienia ich do żywych myszy. Niektórzy przewidują więc szersze wykorzystanie jodu w leczeniu raka."

    Wielka debata o jodzie - Sally Fallon Morell

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny artykuł!
    Wkrótce będę miała swoją pierwszą wizytę u endokrynologa i zastanawiam się czy z moimi wynikami powinnam w ogóle iść, bo lekarz internista powiedział, że własciwie są one w normie. A przedstawiają się tak: TSH - 4,07 (norma 0,27 - 4,2); ft3 3,88 (norma 3,13 - 6,76); ft4 13,4 (norma 12 - 22). Jak to jest?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zależy od Twojego wieku, u osob młodych TSH powinno być niższe ok 2 (szczególnie u kobiet planujących ciąże)

      Usuń
  7. Mam 30 lat i już od roku źle się czuje. Ciągle jestem zmęczona i osłabiona włosy wypadają mi garściami mam strasznie suche pięty..obrączkę musiałam zdjąć bo tak puchna mi dłonie i nogi zresztą też. Mimo stosowAnia diety od dietetyka i ruchu ciągle przybiera na wadze. Juz 8 kg przez rok. Do tego cały czas mam zaparcia. Sine pod oczami chrypka co jakiś czas. Ostatnio doszły do tego zawroty głowy intensywne. Zrobiłam na własny koszt badania tarczycy bo juz wcześniej to podejrzewałam. Wyszło tak tsh 3.19 ft3 1.11 ft4 2.81 antytpo 6.4. Chyba nic nie pomyliłam. ... czy to może być tarczyca? ? Dodam że moja babcia i ciociq tez chorują na niedoczynnosc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, norma TSH do 4 jest mocno zawyżona, dla kobiet wynosi <2

      Usuń

Spostrzeżenia, uwagi, sugestie? Zapraszam do rozmowy.