AIP

Strona w ciągłej rozbudowie :)

AIP - Autoimmune Protocol Diet = Protokół Autoimmunologiczny


To dieta eliminacyjna oparta na diecie Paleo (żadnych ziaren, nabiału i strączków) zalecana pacjentom z chorobami autoimmunologicznymi, z której usunięto dodatkowo:
  • jaja, 
  • orzechy, 
  • nasiona (także kakaowca - czekolada, kawy i roślin przyprawowych),
  • rośliny psiankowate (pomidor, ziemniak, bakłażan, papryka - świeża i suszona),
  • alkohol,
  • niesteroidowe leki przeciwzapalne (grupa leków przeciwzapalnych, przeciwgorączkowych i przeciwbólowych, np. aspiryna, ibuprofen),
  • nadmiar fruktozy (więcej niż 20 g/dzień, ograniczyć owoce do 2-5 porcji dziennie),
  • produkty wchodzące w reakcje krzyżową z glutenem (np. amarantus, gryka, czekolada, kawa, kukurydza, nabiał, jajka, proso, owies, ziemniaki, ryż, sezam, soja, tapioka, drożdże),
  • substancje słodzące (w tym stevię),
  • emulgatory, środki zagęszczające i inne sztuczne dodatki.
Celem AIP jest określenie i wyeliminowanie pokarmów, które uwrażliwiają i szkodzą osobom z chorobami przewlekłymi. 

CO MOŻNA JEŚĆ NA AIP

1. Warzywa
Prawie wszystkie warzywa oprócz roślin psiankowatych są zalecane na AIP. Proszę jednak pamiętać, że kukurydza i ryż to nie warzywa, a ziarna.






















Po okresie eliminacyjnym (zazwyczaj 30-60 dni) można ponownie wprowadzać pokarmy - stopniowo, po jednym - żeby zobaczyć, jak są tolerowane i czy w ogóle powinny zostać włączone do diety. 


6 komentarzy:

  1. Czyli po okresie eliminacji należy stopniowo wprowadzać wyeliminowane produkty. Ale wszystkie, czy tylko te, które zaleca si,ę w diecie paleo? I druga sprawa- jakie objawy obserwować - czy tylko ze strony układu pokarmowego? czy też ospałość, męczliwość itp o ile w ogóle miną podczas tej eliminacji. Jak długo obserwować jeden pokarm zanim orzekniemy czy szkodzi czy nie? W ogóle jestem jakoś pesymistycznie nastawiona na te obserwacje ... Bo np ze strony układu pokarmowego nie obserwowałam nigdy specjalnych dolegliwości- to skąd teraz będę wiedziała, ze mi szkodzi papryka czy pomidor?
    W zasadzie mam poważne podejrzenie co do stresowego podłoża mojego hashi. Różne traumy dzieciństwa... Więc o ile gluten nabiał itp - jest to jakoś sensownie związane to cała reszta nie bardzo mi się logicznie układa... Albo te substancje wolotwórcze choćby kasza jaglana - nigdy nie miałam nawet szyi powiekszonej, nie mówiąc o wolu a i tarczycy niewiele zostało zapewne...No dobrze, ale sprecyzuję pytanie - czy w przypadku podłoża stresowego, zakładając brak nietolerancji to wszystko jest tak samo z tą dietą paleo i protokołem? Sorry, może głupio pytam, ale czytam to nie tylko ciekawostkowo, tylko chcę wiedzieć dokładnie przed wprowadzeniem w życie?
    Marzena Wilczyńska

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenka, wiem, ze zaniedbuje pewne tematy, te zakladke zwlaszcza:) Zadalas bardzo duzo pytan i chcialabym odpowiedziec na wszystkie, ale nie dam teraz rady, dlatego skupie sie na głownym:) To, co juz bylo - bylo. Jedną sprawą sa czynniki potencjalnie uruchamiajace geny odpowiedzialne za Hashi. Inna te, ktore nasilaja przebieg istniejacej juz choroby. Stres jest olbrzymim wyzwalaczem w obydwu przypadkach. To bez dwoch zdan. Dieta, to co jemy dzisiaj, ma olbrzymi wplyw na nasze samopoczucie i przebieg autoagresji. Jesli jest tak, jak zakladaja niektorzy badacze, ze kazda choroba autoimmunologiczna to nieszczelne jelito, to naszym obowiazkiem powinno być doprowadzenie tych jelit do jak najlepszego stanu. To nie musi byc paleo, to nie musi byc AIP, istnieja rozne protokoly (wczoraj sluchalam wywiadu z dr. Vasquezem, ktory stworzyl wlasny protokol i np. najwiekszy nacisk kladzie na eliminacje glutenu i ziemniakow), rozne diety, ktore tak naprawde roznia sie w niewielu punktach, jednak wspolna faza chyba wszystkich (przynajmniej tych, w ktore wierze) jest faza eliminacyjna, ktora pozwala naszym jelitom odetchnac i zregenerowac sie. Chodzi o to, ze jelita od naszego urodzenia naprawiaja sie kazdego dnia, ale kiedy "dorzucamy" im ciagle jakies substancje drazniace, w koncu nie daja rady. Dr Tom O'Bryan porownuje to do coraz bardziej zniszczonej gazy opatrunkowej. Na sniadanie jesz chleb, jelita sie uszkadzaja, po czym naprawiaja. Na obiad jesz makaron jelita sie uszkadzaja i naprawiaja. Na kolacje jesz pizze, jelita sie uszkadzaja i naprawiaja. Jak gaza, która skrupulatnie cerujemy:) I tak kazdego dnia, przez wiele lat i nic specjalnego sie nie dzieje, ale w koncu, jesli dorzucamy tego zbyt wiele, dziury w gazie sa coraz wieksze i trudniejsze do zaszycia. I powstaje to nieszczelne jelito. Na szczescie, nasz wspanialy organizm potrafi to naprawic, tylko musimy mu dac szanse:) Po to jest ta faza eliminacyjna, w ktorej profilaktycznie wywalamy wszystko, co moze podrazniac. A poiewaz sa wsrod tych rzeczy takze takie, ktore dobrze jesc, ktore sa zdrowe i potrzebne, powinnismy je pozniej spokojnie wprowadzac. Sa pewne zasady, kolejnosc. Wiadomo ktore produkty powinny byc wprowadzane jako pierwsze, ktore na koncu, ale to wszystko bardzo indywidualna sprawa - najlepiej jesli sie jest pod opieka dietetyka, poniewaz zle zbilansowana dieta moze oczywiscie zaszkodzic. Jest ocean materialow po angielsku. Po polsku bardzo polecam kultowy juz blog tlustezycie.pl, gdzie znajdziesz najwiecej materialow. http://www.tlustezycie.pl/2012/06/protoko-autoimmunologiczny.html, http://www.tlustezycie.pl/2013/12/choroby-autoimmunologiczne-jak.html Podsumowujac - nie ma tak, ze jest jedna przyczyna - na powstanie i rozwoj chorob auto wplywa wiele czynnikow, a zla dieta jest jednym z nich. Z drugiej strony, pamietajmy ze dieta to nie wszystko, ze powinnismy uderzac kompleksowo: jadlospis, suplementy, panowanie nad stresem, ruch, relaks, odpoczynek, dobry sen itd itd... Wiem, ze to brzmi przerazajaco, ale lepiej zrobic cokolwiek niz nic i wchodzic w temat nawet bardzo powoli, ale wchodzic:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy nadmiar węglowodanów (150-200) może spowodować choroby? Low carb jest wskazane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 150-200g to nie jest duzy nadmiar:) tarczyca lubi weglowodany, przyjmuje sie ze najlepsza jest dieta srednioweglowodanowa, tj.75-150g (w zaleznosci od aktywnosci). Z low carbem ostroznie - zbyt mala ilosc wegli zaburza konwersje t4 do t3.

      Usuń
  4. Witam,
    Jestem trzeci dzien na diecie AIP. I muszę powiedziec ze bardzo mi nie sluzy. Zaczynam podejrzewac ze nie sluza mi owoce i surowe warzywa.Chyba jestem dowodem na to ze AIP nie jest dla wszystkich. :-[

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Serafin, nie jestem taka specjalistką od diet jak większość osób tutaj. Ale moja mama od lat cierpi na zespół jelita drażliwego i w związku z tym ma duży problem z większością surowych warzyw i owoców , niestety wszystko musi jeść na parze albo gotowane. Listki surowej sałaty to dla niej boleści jelitowe a o świeżych sokach z owoców czy warzyw nawet nie ma mowy. Więc może masz problem z zespołem jelita drażliwego, bo w sumie wydaje mi się że rzadko komuś nie służą świeże owoce czy warzywa.

      Usuń

Spostrzeżenia, uwagi, sugestie? Zapraszam do rozmowy.