sobota, 7 lutego 2015

Czarnuszka - lekarstwo na wszystko z wyjątkiem śmierci ;)

Dzisiaj obiecana CZARNUSZKA SIEWNA (Nigella sativa), zwana także czarnym kminkiem. Starożytni uważali, że czarnuszka i jej drogocenny olej „leczy wszystko z wyjątkiem śmierci”.
Wykazuje właściwości antyzapalne, antynowotworowe, antyoksydacyjne i ochronne.


Te małe czarne nasionka zawierają:
- kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne),
- fosfolipidy i fitosterole,
- cenne flawonoidy i równie cenne saponiny,
- białka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodany
alkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin),
- olejek eteryczny zawierający m.in. tymochinon, limonen, karwakrol, karwon itp,
- witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotynę, związki mineralne m.in. cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu i potasu.

UWAGA: jeśli ktoś jest na PROTOKOLE AUTOIMMUNOLOGICZNYM (AIP) nie powinien jeść czarnuszki, ponieważ są to nasiona, a więc produkty z założenia wykluczone z diety AIP, które mogą nasilać stany zapalne ze względu na zawartość lektyn, kwasu fitynowego i sporej zawartości omega-6.
Zapewne, jak zwykle posypią się pytania: to w końcu jeść czy nie jeść?
Jeśli jesteś w trakcie restrykcyjnej autoimmunologicznej diety eliminacyjnej - nie jeść. Taka dieta zakłada ortodoksyjną "czystość" i przestrzeganie pewnych surowych zasad przez okres co najmniej kilku miesięcy, po czym stopniowe wprowadzanie dozwolonych produktów (więcej o protokole autoimmunologicznym wkrótce:))
Ja jako zwolenniczka umiaru i unikania nadmiernych zakazów, uważam, że jeśli NIE JESTEŚCIE akurat w trakcie reżimu zwanego AIP i nie macie zamiaru jęść czarnuszki łyżkami od rana do wieczora, to nie ma co przesadzać - czarnuszka ma tyle zalet, że nie powinniśmy się przed nią bronić:)

Wracając do zachwytów nad jej PROZDROWOTNYMI WŁAŚCIWOŚCIAMI:

1. Ma działanie immunoprotekcyjne, czyli wzmacnia układ odpornościowy, pobudzając m.in. syntezę interferonu czy wzrost ilości limfocytów i makrofagów stojących na straży naszego zdrowia. 

2. Działa przeciwhistaminowo, a więc może pomóc alergikom, zwłaszcza przy alergiach sezonowych. Regularne przyjmowanie oleju z czarnuszki przez 6-8 tygodni powoduje znaczną poprawę symptomów. Są badania potwierdzające, że bywa tak samo skuteczna, jak leki na receptę (http://www.pmrc.org.pk/cetirizine.htm)

3. Pomoże uporać się z anemią. W wielu badaniach wykazano, iż regularne stosowanie oleju z czarnuszki podnosiło poziom hemoglobiny i erytrocytów. 

4. Ma silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze. Naukowcy podejrzewają, że stoi za tym spora zawartość tymochinonu. Podanie czarnuszki powodowało w ciągu 3-10 dniowej kuracji zahamowanie wzrostu patogenów, w tym również Candida albicans. (http://www.greenmedinfo.com/article/black-cumin-nigella-sativa-and-phyllanthus-niruri-provide-symptomatic-relief-treatment-acute)

5. Ma działanie przeciwpasożytnicze. Olej z czarnuszki wykazał w badaniach działanie przeciwtasiemcowe u dzieci chorujących na tasiemczycę. Czarnuszkowa kuracja okazała się też skuteczna w przypadku zakażeń przywrą, owsikami lub włośniem krętym. (http://www.greenmedinfo.com/article/ethanolic-extract-nigella-sativa-seeds-exhibits-antipsoriatic-activity)

6. Czarnuszka chroni przed skutkami promieniowania jonizującego w radioterapii. (http://www.greenmedinfo.com/article/nigella-sativa-oil-nso-and-its-active-component-tq-clearly-protect-brain)

7. Obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów oraz chroni przed wzrostem homocysteiny, prowadzącej do rozwoju miażdżycy. (http://www.greenmedinfo.com/article/daily-use-black-cumin-seeds-2-months-may-have-blood-pressure-lowering-effecthttp://www.greenmedinfo.com/article/nigella-sativa-protects-against-isoproterenol-induced-myocardial-injury)

8. Przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych. Obniża stężenie szczawianów w moczu i hamuje formowanie kamieni nerkowych.

9. Działa przeciwwrzodowo na żołądek - skuteczna w walce z bakteriami Helicobacter pylori. Olej z czarnuszki powoduje wzrost ilości mucyny w błonie śluzowej żołądka. Przynosi ulgę w przypadku symptomów refluksu żołądkowo-przełykowego. (http://www.greenmedinfo.com/article/black-cumin-possesses-clinical-useful-anti-h-pylori-activity-compared-triple)

10. Ma działanie przeciwnowotworowe. Hamuje angiogenezę i metastazę komórek nowotworowych, stymuluje syntezę cytokin: interleukin, TNF-α oraz interferonu, immunoglobulin skierowanych przeciwko antygenom rakowym. Czarnuszka ma też zdolność wywołania apoptozy (zaprogramowanej śmierci) komórek rakowych - działa silnie antyutleniająco. Badania były robione w stosunku do licznych rodzajów nowotworów, między innymi białaczki, nowotworów okrężnicy, płuc, macicy, prostaty, piersi, jelita grubego, wątroby, mózgu czy nawet wyjątkowo niebezpiecznego i podstępnego raka trzustki. Czarnuszka nie czyni przy tym szkody komórkom zdrowym. (http://www.greenmedinfo.com/article/black-cumin-oil-has-significant-inhibitory-effects-against-colon-cancer-rats-withouthttp://www.greenmedinfo.com/article/thymoquinone-inhibits-tumor-growth-and-induces-apoptosis-breast-cancerhttp://www.greenmedinfo.com/blog/16-more-reasons-black-seed-remedy-everything-death2?page=2#_edn17)

11. Pomaga opanować zmiany skórne. Olej z czarnuszki jest tradycyjnie stosowany w przypadkach trądziku, łuszczycy, przy atopowym zapaleniu skóry, grzybicy skóry, wysypkach, zmianach wywołanych zakażeniem bakteryjnym lub poparzeniem słonecznym. (http://www.greenmedinfo.com/blog/16-more-reasons-black-seed-remedy-everything-death2?page=2#_edn9)

12. Ma działanie antycukrzycowe. Reguluje poziom cukru we krwi: działa ochronnie na trzustkę sprzyjając jej regeneracji i proliferacji wysp trzustkowych beta odpowiedzialnych za produkcję insuliny. 2 gramy dziennie - regulują poziom glukozy, hemoglobiny glikowanej i oporność na insulinę (http://www.greenmedinfo.com/article/black-cumin-seeds-have-significant-anti-diabetic-effects-type-2-diabeticshttp://www.greenmedinfo.com/article/thymoquinone-has-protective-effects-experimental-diabetic-nephropathyhttp://www.greenmedinfo.com/blog/16-more-reasons-black-seed-remedy-everything-death2?page=2#_edn11)

13. Chroni przed uszkodzeniami wątrobę i nerki. Zarówno gdy czynnikami szkodliwymi są metale ciężkie czy też dostające się do ustroju ksenobiotyki (np. leki) czarnuszka chroni te dwa ważne narządy: oczyszcza ustrój z toksyn i przywraca prawidłowe poziomy markerów stresu oksydacyjnego. (http://www.greenmedinfo.com/blog/16-more-reasons-black-seed-remedy-everything-death2?page=2#_edn13http://www.greenmedinfo.com/article/thymoquinone-has-protective-effects-experimental-diabetic-nephropathy)

14. Chroni przed osteoporozą. Zwiększa gęstość mineralną kości dzięki zwartości kwasów tłuszczowych oraz silnemu działaniu antyutleniającemu i przeciwzapalnemu.

15. Działa kojąco na ośrodkowy układ nerwowy. Stwierdzono działanie antydepresyjne, sedatywne (uspokajające) i anksjolityczne (przeciwlękowe) czarnuszki. Można powiedzieć, że działa jak adaptogen zwiększając naszą odporność na stres, przeciwdziałając stanom depresyjnym i/lub lękowym i poprawiając samopoczucie. Obiecująco przestawia się czarnuszka również jako oręż w zwalczaniu symptomów epilepsji, choroby Parkinsona lub Alzheimera. (http://www.greenmedinfo.com/blog/16-more-reasons-black-seed-remedy-everything-death2?page=2#_edn16http://www.greenmedinfo.com/article/thymoquinone-protects-cultured-hippocampal-and-human-induced-pluripotent-stemhttp://www.greenmedinfo.com/article/thymoquinone-preventsβ-amyloid-neurotoxicity-primary-cultured-cerebellar)

16. Pomocna w przypadku chorób autoimmunologicznych. Znowu kłaniają się niezwykłe właściwości antyzapalne, antyhistaminowe i zmniejszające stres oksydacyjny, dzięki którym czarnuszka przynosi chorym poprawę samopoczucia w postaci zmniejszenia symptomów - no i jak to się ma do AIP?:) (http://stressfree.pl/czarnuszka-znasz-jej-wlasciwosci-i-zastosowanie/)

17. Doskonała na problemy z włosami. Przeciwdziała łysieniu, hamuje wypadanie włosów, pozwala pozbyć się łupieżu i spowodowanego stanem zapalnym swędzenia, pobudza porost włosów i zwiększa gęstość czupryny.

18. Przyspiesza gojenie się ran. Owrzodzenia, skaleczenia, rozpadliny, zmiany ropne itd. zagoją się dzięki niej szybciej .

19. Wpływa pozytywnie na układ rozrodczy. Reguluje miesiączkowanie, wspomaga laktację u matek karmiących. Dobra wiadomość dla panów: czarnuszka naturalnie podnosi u nich poziom testosteronu.

20. Pomocna dla astmatyków. Po kilku tygodniach stosowania oleju z czarnuszki uzyskano znaczącą poprawę u 80% badanych (szczególnie pozytywnie odpowiadały dzieci): poprawiła się wydolność płuc, ustąpił świszczący oddech i można było zmniejszyć dawki konwencjonalnych leków. (http://www.greenmedinfo.com/article/thymoquinone-main-constituent-nigella-sativa-black-cumin-superior-drug)



JAK STOSOWAĆ CZARNUSZKĘ? 

Czarnuszkę można stosować zarówno zewnętrznie (na skórę, włosy i paznokcie) jak i wewnętrznie. 
Używa się albo ziarenek (całych, utłuczonych w moździerzu lub zmielonych w młynku do kawy) albo oleju tłoczonego na zimno. W krajach Bliskiego Wschodu wierzy się w to, że żucie profilaktycznie „dla zdrowotności” 10 ziarenek czarnuszki dziennie trzyma z dala wszelkie choroby. To dobry pomysł, na pewno lepszy niż żucie toksycznych konwencjonalnych gum do żucia.

- w kuchni profilaktycznie, jako przyprawa: zmielona czarnuszka doskonale zastępuje pieprz. W przeciwieństwie do niego nie drażni jednak przewodu pokarmowego ani nie zakwasza organizmu (pieprz jest przyprawą zakwaszającą). Warto wypełnić swoją pieprzniczkę zmieloną czarnuszką zamiast tradycyjnego pieprzu. Całe lub zmielone ziarenka można dodawać do pieczenia chleba (do ciasta oraz jako posypkę na wierzch), do zup, sałatek, kanapek, do bigosu i innych duszonych warzyw, przy wyrobie domowego sera, wina czy przy kiszeniu warzyw. 

- w postaci naparu: parzymy jak herbatkę czyli zalewamy wrzątkiem 1 łyżkę zmielonych nasionek, parzymy ok. 20 minut i odcedzamy. Taki napar można osłodzić miodem. Stosować zewnętrznie do przemywania zmienionej chorobowo skóry, jak płukankę do włosów oraz wewnętrznie (pijemy 1/2 szklanki naparu 2-3 razy dziennie).

- w postaci oleju: do stosowania zewnętrznie na skórę lub włosy oraz wewnętrznie (łyżeczka oleju 2-3 razy dziennie, dzieci połowę tego). Olej z czarnuszki jest dostępny również w kapsułkach, jednak wtedy wychodzi sporo drożej niż ten zakupiony w buteleczce. Pamiętajmy, aby kupować tylko olej z czarnuszki tłoczony na zimno. Po otwarciu przechowujemy go w lodówce.

- w postaci nalewki: pół szklanki zmielonej czarnuszki zalać szklanką alkoholu 40% i odstawić na co najmniej tydzień, po czym przefiltrować przez watę. Można używać zewnętrznie jak i wewnętrznie, podobnie jak olej. W przypadku zakażeń o charakterze grzybiczym (np. candida) nalewka na bazie alkoholu jest bardziej skuteczna niż napar.

- w postaci ziołomiodu: na każdą łyżkę miodu dać łyżeczkę zmielonej czarnuszki i utrzeć razem na papkę, bardzo pomocną przy przeziębieniu (podobnie zresztą jak mieszanka miodu i cejlońskiego cynamonu): działa wykrztuśnie, łagodzi kaszel i ból gardła. Papkę można też stosować zewnętrznie na skórę w postaci maseczki, a jeśli zmielimy nasionka nieco grubiej to peelingu.

Bezpieczeństwo czarnuszki

Jako przyprawa czarnuszka była stosowana przez naszych przodków od niepamiętnych czasów, nie ma przeciwwskazań do stosowania czarnuszki jako przyprawy – nawet w czasie ciąży. Podobnie jak innych ostrzejszych w smaku przypraw małym dzieciom nie podaje się czarnuszki przed ukończeniem 1 roku życia. Jeśli zaś spożywamy leczniczo olej lub nasiona, to w czasie ciąży i karmienia nie zaleca się regularnego spożywania. Nie stwierdzono skutków ubocznych czarnuszki lub jej oleju pod warunkiem stosowania zalecanych dawek. Jak ze wszystkimi ziołami stosowanymi terapeutycznie zaleca się też robić krótkie przerwy w stosowaniu raz na jakiś czas.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spostrzeżenia, uwagi, sugestie? Zapraszam do rozmowy.