czwartek, 5 lutego 2015

Candida albicans - fejsbukowa notatka


Candida albicans to popularny grzyb z rzędu drożdżaków, który rośnie sobie wewnątrz naszych organizmów. Najczęściej żyje w przewodzie pokarmowym, w błonach śluzowych lub na skórze. I dopóki jest grzeczny i zdyscyplinowany, wszystko jest w porządku. Problem pojawia się wtedy, gdy Candida zaczyna się panoszyć i rozrastać. Może to mieć miejsce u osób z obniżoną odpornością, przyjmujących antybiotyki lub sterydy, chorujących na cukrzycę, będących w ciąży lub - przeciwnie - niechcących być w ciąży i stosujących pigułki antykoncepcyjne oraz UWAGA także w niedoczynność tarczycy itd. W każdym razie, Candida szaleje gdy dochodzi do jakiejś nierównowagi np. flory jelitowej, hormonalnej (uwielbia estrogeny), pH, zbyt małej ilości kwasu solnego, cynku itp. 

Candida albicans - strzępki w mikroskopie świetlnym (Zakład Biotransformacji Uniwersytetu Wrocławskiego http://www.biotrans.uni.wroc.pl/pl/)

Istnieje wiele naturalnych sposobów walki z Candidą. Wiem, że są wśród Was eksperci w tym zakresie i nie zamierzam się specjalnie wymądrzać, ale ze względu na liczne pytania wrzucam temat i trochę zanęcę;)

Rozrost Candidy jest związany z ogólnym stanem pacjenta, jest problemem na poziomie całego organizmu, sygnałem, że dzieje się coś niedobrego z jelitami, a chorujące jelita, to problem z mózgiem, skórą, odpornością i generalnie fatalnym samopoczuciem. 

Na pewno należy się przyjrzeć diecie. I nie mówię tu o diecie powszechnie zalecanej przy Candidzie, takiej typowej, w której wyrzucamy cukier (choć wciąż jemy owoce), wyrzucamy chleb, nabiał, produkty sfermentowane, grzyby i inne używki. Nie mówię też o diecie ketogenicznej (zero węglowodanów), która może tak naprawdę jeszcze bardziej rozregulować układ hormonalny i odpornościowy. 
Mam na myśli eliminację większości źródeł cukru oraz wszystkich pokarmów uwrażliwiających/podrażniających nasz układ trawienny A TAKŻE skupienie się na pożywieniu, które zmieni pH przewodu pokarmowego, wesprze dobrą florę bakteryjną, zawalczy z niechcianymi bakteriami i grzybami oraz wzmocni naszą odporność. 

Co jeść?
- kolorowe warzywa, które dostarczą nam witamin, minerałów, pomogą w uzdrowieniu i wzmocnieniu układu odpornościowego,
- pokarmy sfermentowane*, kiszona kapusta, ogórki, buraki ORAZ samodzielnie wykonany kefir lub jogurt, czyli wszystko, co zawiera dobre bakterie, które okiełznają drożdżaka (*przyznaję, że odnośnie pokarmów sfermentowanych spotkałam się ze skrajnymi postawami - jedni zakazują, inni zalecają, osobiście uważam, że przy podrażnionych jelitach, lepiej jest unikać kiszonek)
- zielone napoje, soki z zielonych warzyw i traw, które poprawią naszą odpowiedź immunologiczną,
- nasiona lnu i chia, które mają działanie przeciwgrzybicze (najlepiej samodzielnie zmielone),
- niesłodzony sok żurawinowy, który zakwasza, a tego Candida nie lubi.

Co nasila rozrost Candidy?
- cukry, które drożdżak uwielbia (cukier, miód, czekolada, melasa, syropy, sztuczne słodziki),
- owoce lub soki owocowe, ze względu na dużą zawartość cukru (dopuszczalny tylko sok z cytryny:)),
- nabiał (z wyjątkiem ghee, masła, kefiru i probiotycznego jogurtu),
- alkohol,
- skrobia (ziemniaki, słodkie ziemniaki, kukurydza, dynia, buraki, groch, pasternak, fasola),
- ziarna, zwłaszcza te glutenowe,
- wszystkie pokarmy na liście Waszych nietolerancji pokarmowych, czyli produkty wywołujące jakiekolwiek negatywne reakcje, alergie lub stany zapalne.

Co oprócz diety? 
- dbałość o podniesienie odporności organizmu,
- leczenie całego przewodu pokarmowego - baczniejsze przyjrzenie się jelitom (nieszczelność, SIBO), żołądkowi (zapalenie śluzówki), wątrobie,
- walka z innymi złymi grzybami, bakteriami i pasożytami,
- detoksykacja, zwłaszcza wątroby.

Najlepsze leki naturalne?
- probiotyk, który dostarczy miliardy zdrowych bakterii zwalczających drożdżaki, choć tu - UWAGA: jeśli postawimy błędną diagnozę i nie mamy przerostu Candidy a SIBO, czyli przerost flory bakteryjnej w jelicie cienkim, możemy sobie probiotykiem zaszkodzić; bardzo pomocny jest S boulardii (Saccharomyces boulardii) - probiotyczny szczep drożdżowy wykorzystywany głównie w walce z jelitowymi patogenami bakteryjnymi wywołującymi biegunkę,
- olejek z oregano (np. 5 kropelek 3xdziennie),
- czosnek (np. 2 ząbki dziennie),
- witamina C (np. 1000mg 3xdziennie),
- ekstrakt z pestek grejpfruta (np. 200mg 2-3xdziennie),
- substancje antyzapalne (kurkuma, omega3, bromelina, reservatrol),
- olej kokosowy,
- aloes,
- Pau d'Arco (lapacho, herbata Inków) to kora z drzewa lapacho,
- kminek, tymianek, ostropest plamisty, cynamon, imbir,
- srebro koloidalne.

To tyle ode mnie:) Jestem przekonana, że nie uwzględniłam tu wszystkich znanych Wam sposobów walki z Candidą, dlatego bardzo proszę o komentarze i uzupełnianie informacji. 

Polecam stronę (niestety po angielsku): www.thecandidadiet.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spostrzeżenia, uwagi, sugestie? Zapraszam do rozmowy.