czwartek, 27 listopada 2014

10 sygnałów dawanych przez ciało, które nie toleruje glutenu

"Gluten - mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta, jęczmienia." Ta uproszczona definicja  z Wikipedii brzmi całkiem niewinnie, ale gluten potrafi być naprawdę groźny. Współczesna medycyna odnotowuje jego związek z ponad 55 różnymi chorobami. To nie musi być celiakia lub dokuczliwa, a nawet zagrażająca życiu alergia. Wiele osób spożywających żywność z glutenem zgłasza niepokojące symptomy, a nie ma charakterystycznych dla celiakii lub potwierdzających alergię na pszenicę przeciwciał we krwi. Powodem ich kłopotów może być "po prostu" nadwrażliwość na gluten. 

Przyjmuje się, że około 99% ludzi dotkniętych nietolerancją glutenu, nigdy się o tym nie dowie. Czy ten problem dotyczy także Ciebie?


Lista objawów, które mogą sugerować nietolerancję glutenu:

1. Problemy trawienne takie jak wzdęcia, gazy, bóle brzucha, uczucie przelewania w jelitach, częste biegunki lub zaparcia.

2. Zmęczenie, osłabienie, omdlenia, problemy z koncentracją, jasnym myśleniem, zwłaszcza po spożyciu posiłku zawierającego gluten.

3. Zdiagnozowane choroby o podłożu autoimmunizacyjnym takie jak zapalenie tarczycy typu Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), wrzodziejące zapalenie jelita grubego, toczeń rumieniowaty, łuszczyca, sklerodermia, stwardnienie rozsiane itp.

4. Rogowacenie mieszkowe skóry (keratosis pilaris), występujące najczęściej na ramionach, udach, pośladkach, które może być wynikiem niedoborów kwasów tłuszczowych i witaminy A, powstałych na skutek zaburzeń wchłaniania w uszkodzonych przez gluten jelitach.

5. Problemy neurologiczne takie jak zawroty głowy, zaburzenia równowagi.

6. Zaburzenia hormonalne takie jak zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS), zespół policystycznych jajników (PCOS) lub niewyjaśnione problemy z zajściem w ciążę.

7. Migrenowe bóle głowy.

8. Zdiagnozowany zespół chronicznego zmęczenia lub fibromialgia, a więc schorzenia, w których trudno jednoznacznie wskazać przyczynę zmęczenia i bólu.

9. Zapalenia, opuchnięcia, bóle stawów (np. palce, kolana, biodra).

10. Zmiany nastroju, lęki, depresja, ADD (podtyp ADHD z dominującym brakiem koncentracji).


Jak dotąd najlepszym, najbardziej wiarygodnym oraz najtańszym sposobem na sprawdzenie reakcji organizmu na gluten, jest dieta eliminacyjna - całkowite usunięcie z diety glutenu na co najmniej 3-4 tygodnie, po czym ponowne wprowadzenie go i wnikliwa obserwacja reakcji. Im dłuższy okres "abstynencji", tym lepiej, ponieważ oczyszczanie organizmu z glutenu może być procesem naprawdę długotrwałym.
Jeśli po odstawieniu glutenu następuje wyraźna poprawa samopoczucia lub też po ponownym wprowadzeniu glutenu, zauważalnie nasilą się dokuczliwe objawy - mamy solidne podstawy żeby zacząć oskarżenia:) 
Należy pamiętać, że aby otrzymać wiarygodny wynik tego testu, nie wystarczy "ograniczyć" spożycie produktów zawierających gluten. To ma być 100% eliminacja!:) Bycie na diecie bez glutenu - oznacza CAŁKOWITE odstawienie glutenu. W niektórych przypadkach nawet niewielka jego ilość zawarta choćby w lekach/suplementach lub obecna na skutek zanieczyszczenia krzyżowego, wystarcza by wywołać reakcję immunologiczną organizmu. Pomysły typu "jemy bez glutenu w domu, ale na mieście możemy sobie pozwolić na małe odstępstwa", są pozbawione sensu i elementarnej wiedzy.


Jeśli masz jakiekolwiek podejrzenia, że to właśnie gluten może być przyczyną Twojego gorszego samopoczucia lub rozpoznano u Ciebie jedną z chorób, w przebiegu której gluten może być czynnikiem zaostrzającym stan zapalny - przeprowadź eksperyment, wyrzuć z diety żywność z glutenem, przynajmniej na miesiąc i uważnie obserwuj swój organizm. Spróbuj. Naprawdę warto!




10 komentarzy:

  1. Hmm, zaciekawił mnie ten artykuł. Spróbuję i zobaczę co się zadzieje :-) od dawna myślę o wpływie pożywienia na nasze zdrowie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, kilkutygodniowy eksperyment nie zaszkodzi. Ja czuję się bez glutenu dużo lepiej, chociaż rozstaliśmy się zaledwie 6 tygodni temu:)

      Usuń
  2. Od grudnia 2014 jestem na diecie bez glutenu, mleka krowiego, kukurydzy i jaj. Czuję sie duzo lepiej, mam mniejszy brzuszek i waga pomalu leci. Pozdrawiam. Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Waga leci, a humor coraz lepszy;) Ciesze sie, Kasiu!

      Usuń
  3. Ja od kilku lat leczę się na niedoczynność tarczycy... kilka dni temu byłam u nowej P. Doktor która pierwsza zleciła mi badania aby dowiedzieć się z jakiego powodu mam niedoczynność tarczycy, na jakim tle bo na pewno nie genetycznie! Poprzednia P. doktor leczyła mnie i leczyła a mój stan zdrowia się nie polepszał mam tu na myśli brak koncentracji, ciągłe zmęczenie- nie lenistwo! po prostu wstaję po 8 godz snu i jestem zmęczona, to coś okropnego! Do tego zła przemiana materii i tycie :( nie objadam się i staram się jeść racjonalnie i nic! :( dziś zrobiłam szereg badań jutro wyniki, wszystko się okaże. Bo być może problem tkwi w czymś innym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama jestem ciekawa, co wyjdzie i jaka droge wybierze lekarka. Daj znac! Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. I jakie były wyniki, jak się potoczyło to wszystko przez prawie rok?

      Usuń
  4. Hej ! Ja z kolei mam pcos.. i ... tą kaszkę na ramionach i zaczyna mi sie robic na udach ! :o moze to przez ten cholerny gluten. Myslicie, ze jak bede omijac gluten szerokim łukiem to symnptomy pcos tez znikną ? :c

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PCOS to problem z połączenia lektyn pochodzenia roślinnego z lektynami pochodzącymi z mleka .

      Usuń
  5. Ja po długim czasie nieprzyjemnych objawów pokarmowych zacząłem martwić się że to celiakia badania tę hipotezę potwierdziły. Odkąd jednak wykluczyłem z diety produkty pszeniczne, wszystko jest w porządku.

    OdpowiedzUsuń

Spostrzeżenia, uwagi, sugestie? Zapraszam do rozmowy.